A kamupress blog aktivistája bejutott az Ország legnagyobb szelektív hulladékgyűjtőjébe

A Kossuth téren diszkréten megbúvó ipari épületben annak kukásautó sofőrből előléptetett jellegzetes hungarikumbajszos igazgatója Kövér László vezetett minket végig.

Kamupress: Hogyan működik a szelektív hulladékgyűjtés?

 

Kövér: A legjobban a mellékelt ábrán tudom ezt szemléltetni. A társadalom az ország minden részéről ideküldi a szemetét amit utána a hulladéktérben szelektíven gyűjtünk. Külön a narancssárgákat, külön a citromsárgákat bár e kettő fajta szemét fizikai és kémiai tulajdonságában nincs nagy különbség. A lila szemét a legagresszívabb, a zöld viszont meglehetősen környezetbarát. Piros szemétből volt két éve még a legtöbb nálunk aztán sikerült őket visszaszorítani.

 

Kamupress: Mennyi ideig tart a technológiai folyamat, meddig tartózkodik az idekerült szemétkupac a hulladéklerakóba?

Kövér: Négyévente változik a szemét összetétele, de az EU-s irányelveknek megfelelően a következő ciklusban csökken az üzem kapacitása. De így is a technológiai hiányosságok miatt vannak olyan szemétkupacok amiket 22 éve nem tudunk eltakarítani.

Kamupress: Mi lesz a kapacitáscsökkentés után, hová lesznek az itteni szemetek elhelyezve?

Kövér: Igyekszünk helyi szinten a regionális vagy a városi szeméttelepeken helyet biztosítani számukra. Erre jelenleg a narancssárga szemeteknek van a legjobb esélyük. A többit komposztáltatjuk és odaadjuk a Büntetésvégrehajtási Intézetnek hogy azzal fűtsenek.

Kamupress: Mi történik, ha a szelektíven gyűjtött szemeteket összekeverjük?

Kövér: 22 éve a technológia váltás előtt cégünk elődje a Magyar Szemét Megsemmísítő Piszokgyár (MSZMP) még egybe gyűjtötte a szemetet. A tapasztalat az hogy belsőleg rothadt az egész, a társadalom viszont még mindig nosztalgiával gondol erre az időre, mert alacsony volt a szemétdíj ezért mindenki egyformán termelhette a háztartási hulladékot. A mai árak mellett az emberek 10 százaléka termeli a szemét 80 százalékát. Meg kell mindenkinek békélni azzal, hogy bármilyen környezetbarát technológiák is vannak a szemét mindig büdös és sokba kerül az ártalmatlanítása. Ezt a szakzsargonban demokráciának hívjuk.

Kamupress: Mi hozhat ebben változást? 

Kövér: Talán egy hozzám hasonlóan bajszos Európában is elismert hulladékgazdálkodási szakember a Bokros Lajos.

Kamupress: Európában hogy működik a hulladékkezelés?

Kövér: Brüsszelben és Strasbourgban vannak a legnagyobb Európai hulladékkezelők. Oda küldi minden tagállam azon szemeteit amivel itthon már nem tud mit kezdeni. De ott sem jobb a helyzet.

Kamupress: Köszönjük az üzemlátogatást. Most beszélgessünk a politikáról

Kövér: Ha arról akar beszélgetni akkor inkább látogassa meg a frissen átadott Csepeli Szennyvíztisztítót, mindjárt felhívom az üzemvezető haveromat a Viktort biztos szívélyesen fogadja Önöket

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: parlament demokrácia mszmp kövérlászló bokroslajos kamupress szelektívhulladékgyűjtés

A bejegyzés trackback címe:

https://kamupress.blog.hu/api/trackback/id/tr314530598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása